← zpět na přehled zpráv

Peletový hořák nám ušetří dvanáct tisíc korun měsíčně, hlásí pekárna z Dolní Cerekve

Peletami vytápí už patnáct tisíc domácností, kromě domácího kotle nebo kamen ale můžete peletami zatopit i jinde, třeba v pekárenské peci. Umožňují to peletové hořáky, které se dají použít všude, kde se dosud topilo hořáky plynovými, uhelnými a olejovými. Stačí ty staré vyměnit a můžete začít šetřit, dřevěné pelety totiž patří k nejlevnějším palivům. Odvahu ke změně vám může dodat příklad pekárny v Dolní Cerekvi, kterou peletovým hořákem vybavila firma Technoservis. Pekař Pavel David si pochvaluje nejen levný, ale taky jednoduchý, pohodlný a čistý provoz. A pečivo je stejně dobré jako dřív.

800px-Výroba_rohlíku_(16)

Pečení rohlíků v boxové peci

Malá pekárna v Dolní Cerekvi má dvě pece, ve kterých pekař Pavel David peče chleba, rohlíky a další pečivo pro malé obchody a školy v okolí. Pražská firma Technoservis pece i jiné potravinářské stroje dováží z Itálie a už dvacet let je u nás instaluje. Když pan David zjistil, že mu stará pec brzy přestane dobře péct, nabídl mu Ivo Háleček z Technoservisu zatím poměrně netradiční a nové řešení – pec s peletovým hořákem. A protože je to u nás novinka, zajeli se společně podívat do Itálie, kde už mají s touto technologií zkušenosti.

Inspirace přichází z italských pekáren, kde pelety využívají

“O peletových hořácích jsem se dozvěděl spíš náhodou, když je jako zajímavost uvedl v ceníku jeden italský výrobce. Strašně mě to zaujalo, protože ceny energie jdou obecně velice nahoru, plynofikace není provedená všude a elektrická energie je drahá,” popisuje Ivo Háleček svoje první setkání s peletovými hořáky. Zjistil, že ve světě se pelety v pekárenství běžně používají a rozhodl se nabídnout tuto možnost taky českým pekařům. “Ale prosadit novou věc je poměrně těžké, nota bene když je u nás nedůvěra k různým v uvozovkách ekologickým aktivitám. Proto jsem si rovnou vytipoval několik pekáren, pro které by to mohlo být zajímavé, a oslovil jsem pana Davida z Dolní Cerekve,” pokračuje Háleček.

Pekař David se nechal přesvědčit, že starou pec bude lepší vyměnit s předstihem, aby nevypověděla službu ze dne na den. Každé ráno přece pro čerstvé pečivo přicházejí zákazníci. Společně s Ivem Hálečkem proto odjeli do Itálie, kde se peletové hořáky v pekárnách používají. “Obavu jsme měli hlavně z toho, jestli to bude čistý provoz. Popel a kouř totiž s potravinářským průmyslem pochopitelně nejde dohromady,” vysvětlují oba podnikatelé. Exkurze v italské pekárně je nadchla – při pečení se spálí pět nebo šest kilo kvalitních pelet za hodinu a popel přitom stačí odstranit vysavačem jednou za týden a během několika minut je pec zase čistá. A tak se vrátili odhodlaní vyzkoušet pelety v Dolní Cerekvi.

S peletami se v pekárně ušetří 12 tisíc měsíčně, investice se brzy vrátí

Pec s peletovým hořákem v Dolní cerekvi

Pec s peletovým hořákem v Dolní cerekvi

První experiment s peletovým hořákem v české pekárně trvá už rok, společnost Technoservis instalovala novou rotační boxovou pec v pekárně pana Davida v březnu 2012. Dosavadní provoz potvrzuje původní předpoklad, že pelety jsou levnější než plyn či elektřina – pan David ušetří díky peletám a nové peci celkem 12 tisíc Kč měsíčně, a tedy se mu investice do nového zařízení v ceně 600 tisíc Kč vrátí do pěti let od nákupu. Životnost pece přitom bývá kolem dvaceti let. „Náklady na vytápění by měly být zhruba na úrovni dřeva a uhlí, ale dokud si to člověk nevyzkouší, tak jak se říká – co kdyby,” přiznává Háleček počáteční pochybnosti a je rád, že pelety v pekárně splnily svoji úlohu na výbornou. Pekárnu s peletovým hořákem totiž výjimečně v tomto případě prodal na splátky, které mají jít právě z ušetřených peněz. Ušetří se o dva tisíce víc, než předpokládal. Je to jeden z mála případů, kde se teda ta ekologie nemusí zřejmě tak dotovat,” dodal Háleček.

Instalace potvrdila, že pelety obstojí i v jiných oblastech. Pekárenství je náročný provoz, kde se pracuje s různými teplotami, zapařuje se, a tedy je jednorázově potřeba velké množství energie. „Pelety mají na rozdíl od plynu určitou setrvačnost. Plynový hořák když zapálíte, tak vám hoří hned, pelety potřebují na dosažení plného výkonu dvě tři minuty. A taky když potom dohořívají, tak výkon klesá postupně,“ popisuje specifika pelet Háleček, ale hned doplňuje také řešení. Hořáky mají sedm stupňů regulace, takže je třeba se naučit pouze jednu věc – pec nesmí stát s otevřenými dveřmi, protože když klesne hořák na minimum, vypíná se. Každý pekař se ale s řídicím systémem naučí pracovat velmi rychle.

prodej_chleba_pecivo_denik-380

Ilustrační obrázek. Zdroj: Idnes.

Pelety si pan David dováží sám, nakupuje jednou za dva, tři týdny při rozvozu pečiva. Do násypky u pece se mu vejde 100 kilogramů pelet, což odpovídá dvěma dnům plného provozu, protože během jedné pekařské noci spálí každou hodinu pět kilo. Manipulace s patnáctikilovými pytli není náročná ani pro ženy, které často pracují v pekárnách. Vedle doplňování pelet se musí jednou za týden vybrat popel a jednou za půl roku vyčistit výměník. „My jsme udělali takové poměrně účinné a jednoduché opatření, že na výměníku jsou dva ventily, skrze které se jednoduše profoukne, takže během dvou minut je práce hotová. Špína se žádná do pekárny nedostane, protože spadá do spalovací komory a z té se to vysaje vysavačem,“ popsal pan Háleček z Technoservisu.

Která pec se pro peletový hořák hodí?

Peletový hořák lze aplikovat na každou boxovou pec, která má výměník konstrukčně řešený tak, aby umožňoval čištění. Takřka ideálním zařízením na aplikaci peletových hořáků jsou parní sázecí pece, kde se teplo ze spalovací komory předává systémem silnostěnných, uzavřených trubek částečně naplněných vodou. Poslední je roštová pec, vůbec nejstarší typ. V některých malých pekárnách je ještě v provozu, často více jak 100 let. Zkušení pekaři tvrdí, že pro pečení chleba je právě tato pec nejlepší. Avšak její slabinou je značná pracnost, nízká účinnost a nízká produktivita. Ale praxe ukazuje, že pokud na roztopení staré roštové pece potřebujeme 35 kg suchého dřeva, peletový hořák spotřebuje pouze 22 kg pelet.

Reportáž: Klastr Česká peleta