← zpět na přehled zpráv

Světový unikát – minipivovar Karpentná vaří pivo na peletách

Skalní fanoušci pelet mají konečně jasno v tom, jakou značku piva zvolit. Jedině minipivovar Karpentná totiž zatápí pod kotlem právě dřevěnými peletami. Jestli mají pelety blahodárný vliv také na chuť zlatavého moku, to už necháme na vašem posouzení.

Měli jsme tady už ledacos, pelety najdeme v rodinných domech, školách a školkách, horských chatách i domovech důchodců. Coby čeští patrioti máme ovšem speciální radost, když jsme zjistili, že vedle českého chleba pečeného v peletové peci (o pekárně v Dolní Cerekvi čtěte v tomto článku), je možné si také už natočit české pivo vařené na peletách. Vydat se za ním musíte na Třinecko, do Karpentné.

Minipivovar Karpentná. Photo credit: Magazín Patriot.

Minipivovar Karpentná – Ondřej Husar ukazuje zásobník s peletami. Photo credit: Magazín Patriot.

Varný kotel „jede“ na pelety

Do budování pivovaru se pustil Ondřej Husar spolu s kolegy z topenářské branže, které se řadu let profesně věnují. I proto oslovili odbornou firmu z Valašského Meziříčí, která vyrábí nejrůznější typy kotlů, s dotazem, zda by jim nepostavila prototyp do varny.

„Náš pivovárek jsme stvořili na základě kontaktů na minipivovar v Hukvaldech, který byl jeden z prvních v celém kraji. Unikát, a to možná evropský a světový, je naše varna, která má kotel na pelety. Nebyla tady totiž přípojka plynu a vaření elektřinou by vycházelo poměrně draze,“ řekl pan Husar magazínu Patriot.

„Udělali prototyp s hořákem z klasického kotle s tím, že objem jsme spočítali na zhruba 250 litrů piva na jednu várku. Kotel byl hotový za dva měsíce, ale museli ještě objednat speciální švédskou ocel, aby to vydrželo tlak, který vzniká při vaření. Je to jediný prototyp. Nevím o nikom jiném, kdo by vařil pivo na peletkách,“ usmívá se zakladatel minipivovaru.

minipivovar Karpentná

Minipivovar Karpentná – v kotli na pivo se zatápí peletami. Photo credit: Magazín Patriot.

Třinecké kvasnicové, peletové

“Vaříme dvanáctku světlou a čtrnáctku polotmavou, v létě pak něco pro cyklisty, tedy slabší pivo s ovocnou příchutí. Hlavně chceme, aby dobře fungovala restaurace, kde jsme investovali i do nové kuchyně,“ podotýká zástupce pivovárku, který původně vstoupil na trh se značkou „Třinecké kvasnicové pivo“. Teď už se ale drží lokálního označení „Minipivovar Karpentná“, kterému naprosto vyhovuje stávající výroba s ročním výstavem kolem 500 hektolitrů.

Na závěr se nabízí otázka, zda se jejich unikátní kotel nestal inspirací pro další malé výrobce? „Tak to zatím není. Kdo tomu rozumí, uznale pokývá hlavou, ale samotného mě překvapilo, že výrobce neprodal ani jeden další kotel. Je to stále jediný prototyp,“ dodává Ondřej Husar.

Zdroj: Světový unikát z Karpentné, Magazín Patriot.

Minipivovar Karpentná. Photo credit: Magazín Patriot.

Minipivovar Karpentná. Photo credit: Magazín Patriot.