← zpět na přehled zpráv

Jak poznat kvalitní otop? Poradíme s peletami, briketami i dřevem

Topení v kotlích na tuhá paliva zajišťuje tepelnou pohodu zhruba v každém třetím domě. Jak správně vybrat vhodné a co nejkvalitnější palivo a jakých parametrů si všímat? Pro člověka bez zkušeností to může být někdy docela tvrdý oříšek. Pokusíme se ho tedy dnes společně rozlousknout.

Pelety se nesmí drolit

Možná jste se až do nynějška domnívali, že kvalitní pelety by měly mít světlou barvu. Pravda je to však pouze v některých případech. Některé pelety totiž ztmavnou při lisování, a to kvůli vysoké teplotě a značnému tlaku, ale přesto mohou být kvalitní. Barvu při jejich výrobě může ovlivnit také špatné odkouření tepelného zdroje. To také nevadí. Co už ale na škodu rozhodně je, je tmavá barva pelet způsobená vyšší příměsí kůry. To má na jejich výhřevnost rozhodně negativní vliv. Zpravidla byste však takový otop měli pořídit také o poznání levněji, než pelety skutečně kvalitní.

Vyloženě špatné pelety však lze docela dobře poznat i tak, že zatřepete celým jejich balíkem. Pokud z nich odpadne příliš mnoho pilin, není to s jejich kvalitou bůhvíjaké. Pokud se snad dokonce začnou rozpadat úplně, raději je vůbec nepoužívejte, protože by to do budoucna mohlo negativně ovlivnit fungování vašeho kotle, o jejich výhřevnosti nemluvě. Určitým vodítkem pro vás může být také označení tzv. certifikátem „ENplus“, který by měl kvalitu a potřebnou výhřevnost zakoupených pelet garantovat.

Jak vybírat dřevěné brikety?

Dřevěné brikety by měly být vyrobeny jen z čisté biomasy. Konkrétně z pilin nebo hoblin, případně z oprané kůry. Velmi důležitá je zde absence chemických pojiv. Kvalitu můžete alespoň zhruba zkontrolovat již pouhým pohledem. Jakýkoliv obsah jiných rostlinných příměsí či snad dokonce kamínků by vás měl od nákupu takto zpracovaných briket rozhodně odradit! Že by v žádném případě neměly být navlhlé, to snad ani není nutné zdůrazňovat.

Výhodou spalování kvalitních dřevěných briket je mimo jiné i fakt, že při něm vzniká jen malé množství kouře, který navíc neobsahuje škodlivé plyny. Popel lze navíc použít jako hnojivo pro vaši zahradu a to zejména díky draslíku, který je v něm obsažen. K hlavním výhodám však patří dlouhá doba jejich hoření, vysoká výhřevnost briket a rovněž čistá a snadná manipulace s nimi.

I dřevo si musíte umět vybrat

I obyčejné dřevo na otop si musíte umět vybrat, protože existují druhy vhodnější i ty méně vhodné. Přednost byste měli dávat zejména druhům tvrdším, k nimž náleží například jasan, buk nebo také dub. Dub hoří pravděpodobně nejdéle a buk s jasanem se zase velmi snadno zapalují a také poměrně rychle vyschnou, takže jsou k topení opravdu vhodné.

Vlhkost dřeva je totiž jedním z hlavních kritérií, která musíte vzít při jeho výběru v úvahu, a rozhodně se musí držet pod dvaceti procenty! Vysoká vlhkost logicky sníží účinnost vytápění, protože spalováním příliš vlhkého dřeva se značná část tepla spotřebuje na odpaření vody. Nekupujte proto dřevo mladé, ale pořiďte si raději takové, které už mohlo minimálně půl roku schnout! Ke stanovení vlhkosti lze dnes použít digitální vlhkoměr, který je opatřen dvěma ocelovými hroty, které se do dřeva zabodnou. Poleno rozpulte a vlhkost měřte v jeho středu, protože jedině tak se doberete co nejpřesnějších hodnot!

Článek vyšel původně na webu decoro.cz dne 16.1.2019.