← zpět na přehled zpráv

Minipivovar Třinec Karpentná vaří pivo v kotli na pelety

Sládek minipivovaru ve varně, kde topí peletami.

Sládek minipivovaru ve varně, kde topí peletami.

Vše začalo v roce 2005, kdy firma HEGAs-ENERGO, s. r. o. zabývající se provozováním kotelen, koupila objekt uhelné kotelny pro čtyři bytové domy. V následujícím roce byla provedena, za přispění dotačních titulů z evropských fondů, rekonstrukce staré uhelné kotelny na moderní zdroj tepla využívající obnovitelný zdroj energie – dřevní štěpku. Myšlenka využít prázdné prostory na vaření vlastního piva vznikla v roce 2007 na základě návštěvy dvou již existujících minipivovarů v okolí Beskyd. Zkušební provoz minipivovaru byl zahájen v polovině října 2008.

Varna minipivovaru je unikátní tím, že vaření piva probíhá v kotli, který je vytápěn ekologickým palivem – peletami. Z hlediska použitého paliva tvoří varný kotel s kotlem na štěpku jeden celek využívající místní obnovitelné zdroje energie. Výrobní kapacita pivovaru je 500 hektolitrů piva, zatím se vaří tři druhy piva, a to 12° světlý ležák, 14° polotmavý ležák a 12° ovocný ležák.

Pivo dozrává v ležáckých tancích 30-40 dnů a to dodává pivu výraznou lehce nahořklou chuť a potřebné harmonizující složky, které při mírné konzumací mají blahodárný vliv na lidský organizmus. Neobsahuje žádné chemické přísady, je nepasterizované.

Vyšlo 18. 8. 2018 na serveru  pivomol.cz.